jueves, 7 de febrero de 2013

noticia en holandes

Nieuw spoor in moord
op studente in Spanje


door Jolande Westdorp - MALAGA/ROTTERDAM, zaterdag

De Zuid-Spaanse recherche heeft nieuwe sporen ontdekt in het onderzoek naar de brute moord op het Nederlands/Spaanse meisje Rocio Wanninkhof (19).

Het zou gaan om vingerafdrukken en dna-materiaal afkomstig van Rocio's moordenaar, die zijn aangetroffen op de plastic zak waarin het ernstig verminkte lichaam van de omgebrachte onderwijsstudente was gewikkeld.

Rocio's vader, de 53-jarige Rotterdammer Willem Wanninkhof (foto) die zojuist van de begrafenis van zijn dochter is teruggekeerd, put nieuwe hoop uit de laatste vorderingen in het onderzoek naar de moord die de hele Costa del Sol al bijna twee maanden in een wurggreep houdt. "Ik bid dat de politie de moordenaar van mijn kind nu op korte termijn kan arresteren", zegt hij.

VermistDe in Spanje wonende en studerende Rocio werd begin deze maand nabij de chique jetsethaven Puerto Banus dood teruggevonden, nadat zij een maand lang vermist was geweest.

Op de avond van haar verdwijning keek ze met haar vriend in diens woning in het vakantieplaatsje Cala de Mijas naar de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië.

Halverwege de wedstrijd haakte Rocio af en wilde zij zich in haar 500 m verderop gelegen ouderlijk huis gaan omkleden. Het meisje kwam daar echter nooit aan. Van Rocio werden een bloedspoor, een sok en een schoen teruggevonden.

Vader Willem Wanninkhof reisde destijds spoorslags naar Spanje af. "Wekenlang zijn er een enorme zoekacties langs de Costa del Sol gehouden. Tientallen agenten met honden en in helikopters, vele honderden van Rocio's medestudenten en talloze bewoners hebben naar haar gezocht. Mijn dochter werd uiteindelijk 25 kilometer verder teruggevonden, twee dagen nadat de bevolking het zoeken had gestaakt."

GedumptRocio's zwaar toegetakelde lichaam werd ontdekt door de tuinman van een drukbezocht recreatiepark. Het dode meisje was naast een tennisbaan gedumpt. Hardnekkige geruchten gaan dat de studente is overleden nadat zij is overgoten met tientallen liters zoutzuur.

Na vijf autopsies werd het stoffelijk overschot vrijgegeven. Rocio is afgelopen zondag tijdens een indrukwekkende, door ruim 1500 familieleden, medestudenten en vrienden bezochte plechtigheid begraven.

Weer terug in Nederland volgt haar vader het moordonderzoek van dag tot dag. "Ik zal niet rusten tot de moordenaar van Rocio achter tralies zit", zegt hij vastbesloten. "Mijn dochter was een schat van een meid, die ik weliswaar niet meer zo vaak zag, maar met wie ik desondanks een zeer sterke band had."

Tientallen rechercheurs van de Guardia Civil uit Malaga, Marbella en Cadiz zijn betrokken bij het onderzoek. Onderzoeksleider en politiecommandant Gerardo zegt inmiddels over nieuwe sporen te beschikken. "Sporen waarmee we daadwerkelijk uit de voeten kunnen", aldus de Spaanse politieman die naar eigen zeggen nooit eerder met zo'n gruwelijk misdrijf te maken heeft gehad.

No hay comentarios:

Publicar un comentario